خواص زعفران از نظر درمانی بر همگان آشکار است. همه ما می دانیم که زعفران مستقیم بر سلامت انسان ها تاثیر می گذارد. با ما همراه باشید تا از خاصیت های درمانی و سلامتی طلای سرخ آگاه شوید.
قرن هاست که در طب سنتی از زعفران برای درمان انواع بیماری ها از جمله: افسردگی، اضطراب و بی خوابی استفاده می شود. تحریک ذهن و مغز یکی از تأثیرات سلامتی زعفران محسوب میشود.
مطالعات گوناگون نشان دادهاند. کلالههای گیاه که زعفران اصل محسوب میشود و گلبرگهای آن تأثیرات مشابهی روی روحیه افراد میگذارند. در واقع مانند داروهای ضد افسردگی عمل میکنند. پس خواص گلبرگ زعفران منحصر به فرد است. سافرانال و کروسین که دو ترکیب موجود در زعفران هستند، همانند دوپامین، سراتونین و نروپینرفین، مغز و اعصاب را تنظیم میکنند. قادرند حتی بدون مصرف داروهای روانپزشکی معمولی علائم افسردگی خفیف تا متوسط را کاهش دهند.
یک آزمایش دو ماهه روی ۴۰ فرد افسرده در ایران انجام شد.. برخی از بیماران به صورت تصادفی تعیین شدند تا ۲۰ میلیگرم از داروی ضد افسردگی پروزاک را به صورت روزانه مصرف کنند و ۲۰ بیمار باقی مانده، ۱۵ میلیگرم از گلبرگ زعفران را روزی دو بار مصرف کردند. محققان به این نتیجه رسیدند که زعفران تأثیرات مشابه با داروهای ضدافسردگی دارد. این ماده روی سیستم غدد درونریز تأثیر میگذارد و به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند. از زمانهای قدیم، مردم برای آرامش ذهن و بهبود خواب آرام از زعفران به دلیل خواص آرامبخشی که دارد استفاده میکردند. همچنین زعفران قدرت یادگیری و حافظه را نیز ارتقا میبخشد.
در همین حال در کشور ژاپن، زعفران به صورت کپسول بستهبندی میشود و برای درمان فراموشی و پارکینسون مورد استفاده قرار میگیرد. کروسین از مشکلات مربوط به تنزل ذهن مانند آلزایمر که در اثر پیری اتفاق میافتد، جلوگیری میکند.
زعفران تاثیر مثبتی بر سلامت اعصاب دارد. مطالعات نشان دادهاند که زعفران میتواند علائم نوروپاتی محیطی مانند درد و سوزن سوزن شدن را در مدلهای حیوانی و آزمایشهای بالینی کاهش دهد. نوروپاتی محیطی ناشی از شیمی درمانی بر تعداد قابل توجهی از بیماران تحت شیمی درمانی تأثیر می گذارد و گزینه های درمانی فعلی همیشه مؤثر نیستند. زعفران دارای اثرات دارویی متعددی از جمله اثرات ضد درد، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و محافظت کننده عصبی است که آن را به یک محصول طبیعی امیدوارکننده برای پیشگیری و درمان سرطان تبدیل میکند. علاوه بر این، نشان داده شده است که زعفران از استرس اکسیداتیو در هیپوکامپ جلوگیری می کند و حافظه و یادگیری را بهبود می بخشد. زعفران با پتانسیل خود برای درمان علائم فیزیکی و روانی مرتبط با بیماریهای تخریبکننده عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون، میتواند مکمل ارزشمندی برای گزینههای درمانی موجود باشد.
مصرف مکمل زعفران باعث بهبود جذب اکسیژن و کاهش خستگی حین ورزش در بزرگسالان می شود. در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، این مطالعات نشان می دهد که زعفران ممکن است یک درمان طبیعی امیدوارکننده برای افزایش نشاط و انرژی باشد.